JET EN JAN, - JONG IN 1910 -
Doelgroep: groep 5 van de basisschool

Jet ligt in de bedstee. Ze is net wakker geworden en wrijft in haar ogen. Haar drie zusjes liggen nog naast haar te slapen. Het is pikdonker in het kleine hokje en lekker warm.
“Wakker worden kinderen, het is al zes uur!” klinkt de stem van moeder.

Bedstee

Zo begint het verhaal van Jet en Jan, kinderen die 100 jaar geleden in Roosendaal leefden. Hun huisje stond aan de Bredasebaan. Zij gingen naar school in de Kloosterstraat. Vader en  broer Bart werkten in de Kandijfabriek van Van Gilse. Hun oudste zus Pien was dienstmeid bij dezelfde rijke Van Gilse familie. De jongste drie kinderen bleven bij moeder thuis, die het druk had met het huishouden.

nog een greep….

Voordat Jet en Jan naar school gaan, moeten ze moeder nog wat helpen met klusjes. Jan moet nog kolen in de kachel doen. Jet is druk bezig om het poephuisje en het plaatsje achter te schrobben. Jan graait snel zijn hoepel en de bikkels van Jet bij elkaar. Ze moeten opschieten, want om 9 uur begint de school.

Hoepelen Bikkelen
Hoepelen
Bikkelen

Door dit voorleesverhaal in de klas en allerlei activiteiten in het museum Tongerlohuys krijgen kinderen een beeld van het dagelijkse leven van hun leeftijdgenootjes in 1910 in Roosendaal.
De Vrijheijt van Rosendale vindt het belangrijk, dat ook de Roosendaalse  jeugd kennis maakt met  “het Heem”, de geschiedenis van hun eigen woonplaats.  Daarom zeiden we volmondig  “ja” op de vraag van het Tongerlohuys om actief mee te doen met dit landelijk onderwijsproject.

In het museum ontvangen vier bestuursleden van onze heemkundekring, samen met andere vrijwilligers en met medewerkers van het museum, leerlingen uit groep 5 van de basisschool om activiteiten, die in het voorleesverhaal van Jet en Jan voorkomen, uit te laten voeren. De kinderen gaan zelf koffie malen, koperpoetsen, sokken stoppen, bikkelen, schoonschrijven op een leitje en wegen in de winkel
Het is leuk om dit te mogen doen, vooral het enthousiasme van de kinderen is hartverwarmend.
Op deze manier proberen wij ook als Heemkundekring de jeugd te betrekken bij ons verleden en dit te laten beleven.

School

Zo zag er een klas in die jaren ongeveer uit.

Meer informatie over het lespakket “ Jet en Jan,- jong in 1910 - ”
Leerstofvervangend voor het thema: “Leven in overgrootmoeders tijd”
Museum Tongerlohuys: tel. 0165- 536916 of www.tongerlohuys.nl